Slagwerkdag 2017

Zaterdag 28 januari 2017 – Slagwerkdag in Amersfoort

Terugblik op geslaagde kruisbestuiving tussen twee werelden:
Indoor Percussion en Concert Slagwerkensembles

Als eerste liet European X horen en zien welke mogelijkheden er op gebied van indoor percussion zijn. Daarna was de beurt aan KAMV uit Amersfoort. De leden van beide groepen volgden elkaars optreden met belangstelling en beloonden elkaar met luid applaus.

Naast beide ensembles waren aanwezig CGN-jurylid René van Dijke, Wibrand van Norel van KAMV en de USA-instructeurs Van European X: Frank Cummings en Nick Jesus. Zij gaven over en weer hun mening en aanbevelingen, die zeer in de smaak vielen. Opvallend detail was dat CGN-jurylid Bauke Schaap bij KAMV spontaan de plaats innam van de drummer, die voor de middag was verhinderd.

        

De tijd ging snel en de eerste deelnemer voor het avondprogramma stond alweer op de vloer: Soli Deo Gloria uit Alblasserdam. Onder leiding van Theo Vet brachten zij een licht programma met o.a. een James Bond medley. Samen met Wibrand van Norel besprak het CGN-juryteam een aantal zaken met dirigent, leden en het aanwezige publiek zodat interactie ontstond.

Na dit optreden was de beurt aan KAMV uit Amersfoort onder leiding van Wibrand van Norel met o.a. een speciaal voor KAMV geschreven nummer. Leuk was dat een aantal aanbevelingen van de middag al waren doorgevoerd in het avondoptreden. En uiteraard gaven omgekeerd Theo Vet en de andere juryleden nu hun bevindingen omtrent dit optreden.

De beurt was nu aan de drie indoor percussion units.
De aftrap werd verzorgd door Premier Kommenie, waarbij vooral het gebruik van dubbele bassdrum­sets opviel. Het ensemble is iets kleiner dan vorig jaar, maar dat belette niet het enthousiasme waarmee ze hun programma brachten. Daarna was de beurt aan het juryteam om niet alleen punten van verbetering door te spreken, maar ook daadwerkelijk samen met het ensemble enkele van die ­punten aanpakte. Ook hierbij werd het publiek betrokken en geïnformeerd. Het optreden werd nogmaals gepresenteerd, waarbij de aanbevelingen duidelijk hoorbaar en waarneembaar waren.

Het duurde even voordat het volgende ensemble klaar stond, omdat Percussion Unlimited uit Loon op Zand bijna compleet aantrad, dat betekende zo’n 20 leden op de vloer. Nog even een soundcheck en daarna genieten geblazen met wat deze groep liet zien. Ook hier gold weer: aanbevelingen van de jury, het publiek informeren en nogmaals optreden.

Als laatste mocht European X de vloer betreden, het voordeel was dat zij in de middag al commentaar van de jury hadden ontvangen. Er volgden ook na hun optreden nog enkele aandachtspunten en uitleg naar het publiek.

De dag werd om 22.00 uur beëindigd. Daniel Kruijt van KAMV bedankte iedereen voor zijn/haar medewerking aan deze dag. Jaap van Waveren sloot namens de MNHU af met onder meer dank aan Daniel voor alle voorbereidende werkzaamheden. Algemene conclusie: het was een zeer geslaagd evenement, en zeer zeker voor herhaling vatbaar!